T R A U M A  T H E R A P I E / C O A C H I N G

 

In de reguliere GGZ (geestelijke gezondheidszorg) wordt traumabehandeling verricht door een psycholoog door middel van wetenschappelijk bewezen therapie vormen:
1: EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing):  hierbij vertelt de cliënt over de schokkende gebeurtenis, inclusief bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Vervolgens worden er stimuli aangeboden (handbewegingen van de therapeut) en/of geluiden via een koptelefoon. Dit wordt in sets aangeboden en vaak verandert er wat in de gedachten/gevoelens van de cliënt. De herinnering verliest zijn kracht en emotionele lading, doordat het werkgeheugen wordt belast en er daardoor minder/geen ruimte meer is voor nare herinneringen.
2: Imaginaire Exposure: de schokkende en traumatische gebeurtenissen worden met de ogen dicht, herhaaldelijk bewust tot en met de naarste gebeurtenis tot in de detail naar boven gehaald. De herinnering (die zich vaak d.m.v. flashbacks opdringt) krijgt nu een kop en een staart. In het hier en nu merkt de client dat het naar is om aan terug te denken, maar dat hij/zij nu veilig is en dat ontregeling dan niet zal plaatsvinden.
3: Medicatie: rustgevende medicatie is soms geïndiceerd om de meest heftige symptomen van complex trauma te verminderen.

 

EMDR en Exposure zijn effectief en wetenschappelijk bewezen behandelmethoden om -met name- enkelvoudig trauma/op zichzelf staande nare ervaringen te verwerken.

Bij complex trauma/PTSS worden deze behandelvormen ook ingezet tijdens intensieve meerdaagse behandelingen, waarbij de client 1 tot 3 weken in een klinische setting wordt behandeld.

Deze therapie pas ik niet toe. 

 

Ik kan je door middel van gesprekken ondersteund door diverse passende

werkvormen, ondersteunen om op een verantwoorde en veilige

manier -geheel aangepast aan jouw tempo- je begeleiden.

Je kan hierbij denken aan onder andere:

Deeltherapie/innerlijk kind werk, werken met grondankers, levenslijn lopen,

spiegeltherapie, schrijftherapie, het gebruik maken van rituelen

(verbranden, begraven, weggooien of loslaten van ‘iets’), visualisatie

technieken, lichaamsgerichte therapie (zonder en/of met aanraking),

technieken uit de Rebalancing, ruimte,- ademhalings- en mindfulness

oefeningen.

 

Trauma therapie/coaching kan eventueel ook voorafgaand of samen lopen met reeds bestaande behandeling, gezien de veelal lange wachtlijsten in de GGZ. Dit alles in overleg met je behandelaar.

 

Waar nodig schakel ik de expertise in van een collega behandelaar of verwijs je tijdig door als de situatie daar om vraagt.

195-Man-zand-rust-1920-Fotos-voor-Therap